Skupina učencev OŠ Bičevje, aktivnih na področju človekovih pravic in soustvarjalcev nagrajenega filma »Majhen korak za človeka, velik nasmeh za človeštvo«« je bila povabljena na obisk v EU parlament v Bruselj.

Udeleženci nagradnega izleta so si na poti 23. 9. 2017 ogledali Luksemburg, ki ga je zaradi izjemno ohranjenih starih četrti in utrdb UNESCO uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Ustavili so se še v Ardenih ob kraju Bastogne, kjer so se spomnili zadnje nemške ofenzive na zahodu v 2. sv. vojni in padlih ameriških vojakov. V času bivanja v Belgiji so obiskali Waterloo, kraj znamenite zadnje bitke Napoleona Bonaparteja leta 1815 ter flandrijski srednjeveški mesti Gent in Brugge. Zadnji dan obiska v Bruslju, 26. 9.2017 so udeleženci izleta obiskali novi del mesta, kjer domujejo institucije EU. Dopoldanski čas so posvetili interaktivnemu raziskovanju po izjemno poučni Hiši evropske zgodovine ter iskanju med evropskih povezav v Parlamentariumu. Popoldne jih je v Evropskem parlamentu sprejel slovenski predstavnik ter jim predstavil nastanek in delovanje Evropske unije ter delo zaposlenih v Evropskem parlamentu. Povabil jih je še na ogled poslanske dvorane, v nadaljevanju pa se je pridružil poslanec Republike Slovenije v EU parlamentu, g. Igor Šoltes, ki je kot bivši učenec OŠ Bičevje posebej prišel pozdravit učence ter jim na kratko predstavil svoje delo in angažiranost na področju trajnostnega razvoja.

Vtisi učencev

V Bruslju smo se v teh petih dneh naučili veliko novega. Videli smo ogromno znamenitosti in prav vse so bile zanimive. Imeli smo najboljše vodnike – naši učiteljici Bernardo in Alenko, ki sta nam povedali ogromno zanimivih stvari. Zanimiva izkušnja je bil tudi obisk Evropskega parlamenta in srečanje z evropskim poslancem. Interaktivno učenje zgodovine v Evropski hiši zgodovine pa je bilo prava zabava. Tudi Bruge in Gent sta zelo zanimivi mesti, izvedeli in videli pa smo tudi veliko o Napoleonu. Hotel je bil odličen, družba pa še bolj.  Vse skupaj je minilo, kot bi mignil. Tudi pot z avtobusom ni bila tako naporna, kot smo pričakovali. Pravzaprav smo tudi v njej uživali. Upamo, da se kaj takega še ponovi.