Otroški Parlament je iniciativa ZPMS, ki ima na OŠ Bičevje že skoraj kultno tradicijo. Kot lansko šolsko leto, se nam je tudi letos uspelo z predstavnikom naše šole, spet udeležiti prav vseh stopenj debatiranja med delegati iz vse Slovenije.

Okoli konca oktobra je na šoli potekalo prvo zasedanje Šolskega Otroškega Parlamenta OŠ Bičevje, ki ga zaradi prevelike mnenjske razlike ne obravnavamo kot izredno konstruktivnega. Kljub vsemu pa smo intenzivno predebatirali prav vse podteme na glavno temo, ki se je letos glasila »Izobraževanje in poklicna orientacija«.

Zaradi dejstva, da delegati ŠOP OŠ Bičevje še nismo uspeli sprejeti potrebnih sklepov in predlogov, tako kot tudi možnih resolucij na problematiko podtem, je bil predsednik ŠOP zavezan ponovno sklicati delegate na ponovno zasedanje. Tokrat pa nam je šlo malce bolje, saj smo naš fokus usmerili predvsem na manjkajoče in prav tako zahtevane resolucije, ki so potrebne za napredovanje ideje na nadaljnje stopnje sistema Otroškega Parlamenta. Po petih urah močnega »možgačkanja«, kot bi temu rekla naša čudovita mentorica, Alenka Fajfar Gnezda, smo na mrzel novembrski dan le uspeli doseči skupni glas.

S sprejetimi sklepi (med drugim tudi Tržnica poklicev), smo se štirje demokratično izvoljeni delegati (trije zares izvoljeni – Alja Kregar, Ida Ključevšek, Tara Mlekuž; četrti je bil predsednik delovnega predsedstva na območnem nivoju – Jaka Smrekar) odpravili na naslednjo postojanko – Območni Otroški Parlament, ki ga je letos organizirala…. Prav naša šola! Torej se nam prav daleč ni bilo potrebno odpravljati.

Debatiranje je bilo po pričakovanjih intenzivno, naš glavni nasprotnik ni bila sosedska stranka, temveč neusmiljeni čas. Stalno nas je lovil. In kot da to ne bi bilo kot samostojno dejstvo zadostujoče – saj smo imeli mladi marsikaj za povedati – so se predstavitve resolucij oz. projektov zavlekle v nekonstruktivne prestavitve posameznih šol. To je predsednik, Jaka Smrekar, dokaj ostro prekinil, saj je vodstveni komite moral držati korak z zelo omejenim časom za debato in realno uro. Kljub nesimpatični potezi predsednika nekaterim šolam in njihovim delegatom, je bil Območni Otroški Parlament regije Vič-Rudnik voden s strukturo in na koncu bil pripeljan tudi do kar pozitivnega izida, upoštevajoč vse zaplete med samim zasedanjem.

S tem je bila območna stopnja zaključena in naš predlog za temo prihodnjega leta »Tabuji moderne družbe« se je uspel uvrstiti na naslednjo stopnjo – Mestni Otroški Parlament. Letos sta se ga udeležila dva delegata naše šole, in sicer: Jaka Smrekar (ponovno v vlogi predsednika zasedanja) in Ida Ključevšek (ponovno v vlogi aktivnega delegata).

Otr_parlametn-2014-150001 Otr_parlametn-2014-150002 Otr_parlametn-2014-150003